Meni Zapri

Vse kar morate vedeti o kriptovalutah – Osnove Kriptosveta

V vodiču bomo pojasnili, kar morate vedeti o kriptovalutah. Po prebranem boste vedeli več o tem kaj kriptovalute so, kako nastanejo, kako z njimi trgujete, zakaj jih sploh uporabljamo.

Danes so postale že splošno uporabne, znane večini ljudi. V javnosti so sicer še vedno precej zapletena reč, medtem ko se banke, vlade in številna podjetja že zavedajo njihovega pomena. Banke, pomembna podjetja na področju programske opreme in vlade, že raziskujejo možnosti uporabe kriptovalut v njihovih sistemih, ali pa že imajo in razvijajo svojo valuto. Govori se o digitalnem dolarju, evru, Kitajska naj bi prva izdala svojo digitalno valuto.

Kljub vsej razširjenosti, imajo posamezniki še vedno zelo omejeno znanje o kriptovalutah. Pogosto ne razumejo niti osnovnih dejstev. V nadaljevanju boste prebrali in razumeli, tudi če ste začetnik, kaj so kriptovalute, zakaj jih uporabljamo in na kakšen način delujejo.

ZASLUŽEK S KRIPTOVALUTAMI

Prijavi se in prejmi navodila ter nasvete za zaslužek

Hvala za prijavo

Ponovno poizkusi

Kaj so kriptovalute in ali je to digitalni denar?

Satoshi Nakamoto, je izumitelj Bitcoina, prve in še vedno najbolj uveljavljene kriptovalute, ki ima tudi najvišjo ceno na trgu. Bitcoina je prišel na svet konec leta 2008. Že pred tem, so številni poizkusili vzpostaviti digitalni denar, vendar izumi nikoli niso bili povzeti po državah, kot je to uspelo Bitcoinu.

Satoshi je bil prvi, ki mu je uspelo vzpostaviti decentraliziran digitalni denarni sistem.

”»Razvil sem nov odprtokodni P2P sistem e-denarja, imenovan Bitcoin. Je popolnoma decentraliziran, brez osrednjega strežnika ali institucije, ker vse temelji na kripto dokazu namesto na zaupanju..” – Satoshi Nakamoto

Kaj pomeni decentraliziran P2P sistem?

Potem, ko se je izkazalo, da so bili vsi centralizirani poskusi neuspešni, je Satoshi poskušali zgraditi digitalni denarni sistem brez osrednjega organa nadzora, vlade, banke, pri kateri običajno dvignete denar. Želel je vzpostaviti sistem, kjer tok denarja vodijo uporabniki, ne pa posamezniki vlad ali institucij v državah. Tak sistem smo poznali tudi pri prenosu piratskih datotek, filmov, glasbe. V Sloveniji popularen Partis, še pred tem pa PirateBay, Kazaa, Mojblink in drugi. V teh sistemih prenašamo datoteke od uporabnikov, brez glavnega nadzornika. Ta sistem, ki se imenuje P2P (peer-to-peer) je uvedel tudi v  kriptovalute.

Pojasnimo bolj enostavno: Za vzpostavitev digitalnega denarja potrebujete seznam računov, bilance in transakcije. Vsaka transakcija mora biti zabeležena, dokazana. Verjetno ne bi želeli računa za elektriko plačati dvakrat? Običajno se nadzor izvaja s pomočjo lavgnega strežnika, ki vodi evidence o bilancah.

V decentralizirani skupnosti, kot so kriptovalute, tega strežnika ni, zato bi moral vsak uporabnik vse to voditi zase. Vsak uporabnik v omrežju mora imeti seznam z vsemi transakcijami, da preveri, če so prihodnji posli veljavni ali gre za poskus dvojne porabe.

Kako lahko vodimo in usklajujemo evidenco, dokaze o plačilih?

Vsako transakcijo morajo potrditi uporabniki. Potrebno je absolutno soglasje vseh. Ne, ne bo vam potrebno preverjati bilanc in potrjevati transakcij. V primerih pravega denarja (FIAT) o transakcijah odloča organ v banki, ali državi. Kako torej v kriptovalutah potrdimo soglasja in potrdimo transakcije? Satoshi je odkril oziroma razvil ta bistven del digitalnega denarja.

Dosegel je soglasje med uporabniki brez osrednjega organa. Kriptovalute so del te rešitve, do katere pred njim svet ni prišel.

Kaj so kriptovalute?

Enostavna definicija kriptovalute bi bila, da gre za veliko število vnosov črk in številk v bazo podatkov, tabelo, kot na primer pri Excell programu. vendar pa jih nihče ne more več spremeniti, ko so enkrat vpisani, razen brez posebnih pogojev.

Podobno kot stanje na vašem bančnem računu ostane takšno kot je, dokler pod posebnimi pogoji tega ne spremenite. Na primer pokažete osebno izkaznico na okencu in dvignete denar. Vstavite bančno kartico v bankomat, vpišete PIN, ter tako prikažete drugačno stanje na vašem računu.

Pomemben del pri posebnih pogojih in ustvarjanju kriptovalut imajo tako imenovani rudarji.

Kako torej rudarji ustvarjajo kovance in potrjujejo transakcije?

Osnovni princip delovanja kriptovalute kot Bitcoin je povezanost v mrežo uporabnikov. Vsak uporabnik ima zapis vse zgodovine transakcij in s tem stanja vsakega računa. Preveriti je mogoče stanje vsake kripto denarnice!

Transakcija je zapis v datoteki, ki bi prevedeno v običajni stavek, zvenel takole: “Matej je dal Mihu 0.05 Bitcoina“, transakcija pa je podpisana zasebnim ključem. Po podpisu je transakcija predana v omrežje in poslana do vseh drugih uporabnikov. Transakcija je skoraj v trenutku zaznana v celotnemu omrežju, vendar postane potrjena šele po določenem času.

Potrditev transakcij je glavni element kriptovalut. Pravzaprav temeljijo ravno na potrjevanju transakcij. Dokler je transakcija nepotrjena, je še v obdelavi in se še vedno lahko ponaredi (podobno kot na banki, ko vnesete nalog, denar še ni prešel na tuji račun takoj). Ko pa je transakcija potrjena, je zaključena in je več ni mogoče spreminjati. Transakcija postane nespremenljiv in neizbrisljiv zapis v zgodovini transakcij – blockchain.

Transakcije potrjujejo samo rudarji. V omrežju kriptovalut je to njihova naloga. Transakcije, ki jih označijo kot zakonite, razširijo po omrežju. Ko je transakcija potrjena s strani rudarja, je dodana v zbirko podatkov, ki postane del blockchaina.

Za svoje delo so rudarji nagrajeni z žetonom kriptovalute, na primer z Bitcoinom. Prejmejo del bitcoina. Dejavnost rudarjev je najpomembnejši del sistema kriptovalut, zato v nadaljevanju preverite, kaj rudarji dejansko počnejo.

Kdo so rudarji kriptovalut in kaj počnejo?

Tudi vi lahko rudarite kriptovalute. Ker decentralizirana mreža nima glavnega šefa, ki bi določil kdo je rudar in kdo nadzira, da so transakcije potrjene in zapisane, je skupnost vseh rudarjev tista, ki bdi nad pravilnostjo. Kriptovalute potrebujejo mehanizem za preprečevanje prevlade katerega uporabnika ter zlorab.

Satoshi je izumil rudarjenje oziroma mining. Rudarji “kopljejo” kriptovalute z uporabo računalnikov.

A še preden si podrobno ogledamo proces rudarjenja, velja na kratko pojasniti termin verige podatkovnih blokov (angl. blockchain) in njeno delovanje. Tehnologija veriženja podatkovnih blokov je osnova skoraj vsake kriptovalute. Gre za javno knjigo (decentraliziran seznam) vseh transakcij, ki so bile opravljene s posameznimi žetoni kriptovalute. Transakcije sestavljajo t. i. bloke, te pa nato rudarji preverjajo in potrjujejo njihovo legitimnost. Ta preverjanja namreč skrbijo, da se vhodni in izhodni podatki ujemajo, če se ne, transakcija ni potrjena. Na vsak blok transakcij se poveže nov blok transakcij in tako nastanejo novi kriptožetoni ali kriptokovanci.

Ker ne obstaja centralna banka, vlogo potrjevalca transakcij prevzamejo rudarji. Vsakič ko se zbere množica transakcij, ki sestavijo podatkovni blok, ki se pripne na verigo, tisti, ki blok pripne, prejme nagrado – najpogosteje v obliki posamezne kriptovalute. Tisti računalniki, ki imajo večjo računsko moč (zmogljive računalnike), lahko ustvarijo več blokov. Ta naloga veriženja postaja čedalje težja. Rudarji morajo reševati vedno bolj zapletene matematične probleme, ki so neke vrste njihova dokazila o opravljenem delu. Za primer vzemite številko 2 ter jo pomnožite z isto številko, dobimo 4. Nato dobljeno številko pomnožite z njo. Dobite 16. In tako naprej. Kot vidite, bi računanje po petih korakih postalo znatno težje.

V blockachain primeru morajo najti verigo – produkt kriptografske funkcije – ki povezuje nov blok s svojim predhodnikom. To se imenuje dokazilo o delu. V Bitcoin sistemu temelji na algoritmu SHA 256 Hash.

Podrobnosti lahko izpustimo. Ko rudar najde rešitev lahko zgradi blok, za svoje delo pa je nagrajen. Bitcoine je mogoče ustvariti le, če rudarji rešijo kriptografsko sestavljanko.

Kriptovalute temeljijo na kriptografiji Niso zavarovane z zaupanjem, kot imate vi zaupanje v vašo banko, da bo hranila denar.

Lastnosti kriptovalut

  1. Hitrost in razširjenost po svetu: Transakcije so sprožene in potrjene praktično takoj. Ni važno, v kateri del sveta pošiljate kriptokovance.
  2. Nepovratnost: Po potrditvi transakcije ni mogoče preklicati. Za vrnitev transakcije mora uporabnik prejemnik, nakazati enako vsoto nazaj na prvoten račun. S tem je zabeležena nova transakcija. Če prejmete kriptovaluto na vašo denarnico ste samo vi tisti, ki lahko odločate kaj boste z njo naredili. Žal vam pa tudi nihče ne more pomagati, če pošljete valuto hekerju na anonimen bitcoin naslov. Preprosto, podatki o računih niso znani.
  3. Varnost: Sredstva kriptovalut so zaklenjena v kriptiranem sistemu javnega ključa. Samo lastnik zasebnega ključa, ki odpre naslov denarnice, lahko pošlje kriptovaluto. Zaradi kriptografije in matematike je nemogoče zlorabiti sistem. Bitcoin naslov je varen.
  4. Brez nadzora in pogojev: Za uporabo kriptovalut ne potrebujete nobenih dovoljenj ali licenc. Prejemate in pošiljate jih lahko brez nadzora vaše banke ali države. To je samo program, ki si ga lahko vsakdo prenese brezplačno.
  5. Anonimnost:  transakcije in računi niso vezani na osebe. Denarnico za kriptovalute lahko odprete brez predaje osebnih podatkov. Bitcoine prejmete na tako imenovane naslove (niz dolg vsaj 30 črk/številk). Računov in transakcij ni mogoče povezati z osebami.

Ali so kriptovalute denar oziroma kakšna je povezava?

  • Količina kriptovalut: Večina kriptovalut ima omejeno število kovancev. Pri Bitcoinu se dobava zmanjšuje in sčasoma bo dosegla svojo končno število, okoli leta 2140. Končno število Bitcoinov je 21 milijonov. Ko bo zadnji Bitcoin narudarjen, novih več ne bo. To pomeni, da ne more biti razvrednoten, kot pravi denar, kjer lahko centralne banke natisnejo še več denarja, ki nima podlage v realnem svetu.
  • Ni dolga: Denar, ki ga imate na banki lahko temelji na dolgu. Na primer podjetje vam izplača plačo, a zadaj ima kredit, ki ga more odplačevati. Kriptovalute delujejo na način kot fizično zlato. Toliko kot ga obstaja, toliko ga lahko ljudje posedujemo. Zato je zlato dober ohranjevalec vrednosti.

To je šele začetek dobe elektronskega denarja in blockchain tehnologije

Kriptovalute so kot digitalno zlato in so varne pred državo. So tudi hiter in lahek način plačevanja po vsem svetu, a hkrati zaenkrat nudijo tudi transakcije hudodelcem, da lažje ostanejo anonimni.

Najbolj znane in velike kriptovalute

Bitcoin

Prva ustvarjena kriptovaluta. Kot pri večini kriptovalut, BTC deluje na blockchainu ali knjigi, ki beleži transakcije, porazdeljene po omrežju tisočih računalnikov. Ker je treba dodatke v porazdeljene knjige preveriti z reševanjem kriptografske uganke, postopka, imenovanega dokaz o delu, je Bitcoin varen pred goljufi.

Cena bitcoina je strmo narasla, saj je postal najbolj znan. Pred petimi leti ste lahko kupili Bitcoin za približno 500€ . Od oktobra 2021 je bila cena enega bitcoina že več kot 50.000 €. Zavidljiva rast!.

Ethereum ETH

Ena najbolj uporabnih kriptovalut. Ethereum deluje z uporabo pametnih pogodb. Pametna pogodba je računalniška koda, ki določa smernice pogodbe in nato zagotavlja, da vpletene strani izvajajo pogodbo v skladu s temi pogoji. Tehnologija veriženja blokov omogoča dvema strankama, da začneta in izvajata pametno pogodbo med njima brez uporabe tradicionalne posredniške tretje osebe. Pametne pogodbe so pregledne in nespremenljive, kar onemogoča, da bi ena stranka pozneje spremenila pogoje pogodbe v svojo korist.

Binance Coin BNB

Binance, ustanovljen 2017, je kmalu zrasla v eno največjih borz s kriptovalutami. Binance je v zgodovinskem biku (visoka rast valut), ki je potekal leta 2017, podprl široko paleto kriptovalut. Binance je ena najhitrejših in najbolj zanesljivih trgovinskih platform.

Pravzaprav je Binance postal priljubljen tako hitro, da sta ustanovitelj in Binance v manj kot enem letu postala vredna več kot milijardo dolarjev, kar je uradno eno prvih podjetij, ki je v kriptovaluti doseglo takšno vrednost. Izdali so tudi svoj kovanec imenovan BNB, ki dosega rekordne vrednosti.

Ripple

XRP, ki so ga ustvarili nekateri isti ustanovitelji kot Ripple, podjetje za digitalno tehnologijo in obdelavo plačil, se lahko uporablja v tem omrežju za lažjo izmenjavo različnih vrst valut, vključno z fiat valutami (EUR) in drugimi glavnimi kriptovalutami.

V začetku leta 2017 je bila cena XRP 0,006 $. Od oktobra 2021 je njegova cena dosegla 1,08 USD.

Solana SOL

Solana, ki je bila razvita za pomoč pri uporabi decentraliziranih financ (DeFi), decentraliziranih aplikacij (DApps) in pametnih pogodb, deluje na edinstvenih hibridnih mehanizmih dokazovanja deleža in dokazovanja zgodovine, ki ji pomagajo hitro in varno obdelati transakcije. SOL se imenuje njihov kriptokovanec.

Cena v začetku leta 2020 je znašala 0,77 USD. Do oktobra 2021 je bila njegova cena skoraj 201,91 $, kar je več kot 25.000-odstotno povečanje.

Litecoin

Litecoin je bil ena od začetnih kriptovalut, zagnan kmalu po Bitcoinu. Večja količina kovancev in drugačen algoritem ga je pripeljal do najbolj znanih valut. Litecoin se še vedno uporablja za plačevanje, čeprav je manj popularen kot Bitcoin. Prednost je, da so transakcije potrjene hitreje, manjši so tudi stroški potrjevanja.

Cardano (ADA)

Nekoliko kasneje na kripto sceni je Cardano znan po svojem zgodnjem sprejemanju preverjanja vložka z dokazilom. Ta metoda pospešuje transakcijski čas ter zmanjšuje porabo energije in vpliv na okolje, tako da odstrani konkurenčen vidik preverjanja transakcij, ki rešuje težave, prisotne pri Bitcoinu. Cardano deluje tudi kot Ethereum, omogoča pametne pogodbe in decentralizirane aplikacije, ki jih poganja ADA kovanec.

Vse kriptovalute najdete na Coinmarketcap.

Kakšna je prihodnost kriptovalut?

Trg kriptovalut je zaenkrat hiter in razpuščen. Skoraj vsak dan se pojavljajo nove, stare propadejo, začetni uporabniki bogatijo in vlagatelji izgubljajo denar. Vsaka kriptovaluta, ki nastane, ni vredna investiranja.

Trg je zasičen z mamljivo a tudi v veliko primerih, slabo ponudbo.. Ampak to ne spremeni dejstva, da bodo kriptovalute ostale, ter da bodo spremenile svet. Vse več podjetij odkriva prednosti pametnih pogodb Ethereuma. Spremembe prihajajo, in to hitro.

Kot lahko vidite, obstaja ogromno možnosti za uporabo tehnologijo veriženja blokov – in se nenehno širi. Tudi prihodnost tehnologije veriženja blokov je videti svetla, in če menite, da že kaže obetavno v skoraj vseh panogah, se zdi, da najboljše šele prihaja.

Medtem pa bo zanimivo videti, kakšno prihodnost prinaša tehnologijo veriženja blokov, zlasti glede denarnih nakazil, bančnih storitev, decentraliziranih trgov in še več. Upamo, da ste uživali v teh primerih, kako bi tehnologija blockchain lahko vplivala na svet v naslednjih 5 do destih letih.

Preberi tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kripto priložnosti, ki jih ne smeš zamuditiPRIJAVI SE
+