Meni Zapri

FUD in FOMO? Prevedimo osnovne kripto izraze

Če ste kdaj prebirali forume in teme o kriptovalutah na Reddit ali Twitterju, obstaja velika verjetnost, da ste naleteli – in bili potencialno zmedeni – zaradi kupa neznanih kratic, napačno črkovanih besed, po vaše tudi napak Od FOMO in FUD do REKT in HODL, od sedaj naprej boste vedeli, kaj ti izrazi pomenijo. 

FOMO

Pomeni “strah pred zamudo” – in je na splošno najbolj intenziven, ko trgi hitro rastejo. FOMO (Fear of missing out) lahko privede do čustvenega trgovanja in slabih odločitev pri trgovanju. Vsi kupujejo, vrednost kriptovalute raste in raste. Postane vas strah, da boste zamudili ogromne dobičke. V želji po dobičku, sprejmete napačno odločitev, ter kupite valuto pri vrhu. Neka modrost pravi, kupuj ko vis prodajajo, prodaj ko vsi kupujejo… 

Dober način preprečitev padca v FOMO je, da imate strategijo in se je držite, še posebej, če menite, da se bo premoženje, v katerega vlagate, dolgoročno povečalo. Mogoče je dolgoročna strategija vaš najboljši prijatelj. Ena izmed priljubljenih možnosti je strategija Dollar Cost Averaging (DCA) , v katero vsak teden ali mesec vložite enak znesek, ne da bi vas skrbelo za trenutne vrednosti kriptovalut. 

FUD

FUD je krajše za “fear, uncertainty and doubt.” kar pomeni strah, negotovost in dvom. Akterji, katerim gredo kriptovalute v nos, pogosto kritizirajo Bitcoin in ostale kovance, ter s tem načrtno ustvarjajo FUD. Strah pred nakupom, vzbujajo dvome in negotovost. Zaradi tega lahko zamudite določene priložnosti za nakup. Če berete preveč slabih novic ali dovolj prepričljive članke o slabostih, boste stežka vstopili na trg. 

V kripto prostoru se FUD pogosto nanaša na splošni skepticizem glede tehnologije (s strani medijev ali finančnih analitikov), toda idejo lahko uporabijo tudi zagovorniki določenega žetona ali protokola, da bi otežili delo in zaslužek konkurenčnim platformam.

Kaj morate storiti, ko ste v FUDU? Predlagamo, da naredite lastno in bolj obširno raziskavo glede dogajanja. 

HODL

HODL je verjetno najbolj razširjen izraz v kriptosvetu. Sliši se kot napačno črkovana beseda “hold”, ki v angleščini pomeni drži, obdrži.

Beseda HODL naj bi nastala po pomoti po nekem zapisu na Bitcoin forumu iz leta 2013, kjer je uporabnik zapisal: I AM HODLING.  HODL – pomeni kupiti in držati kriptovaluto dolgoročno, ne glede na to, kako raste in pada. Če bi od začetka nastanka držali BTC, ETH in nekatere druge valute, bi v povprečju zaslužili več kot z vsakodnevnim trgovanjem.

hodl fud meme

Do zdaj je bil HODL dober nasvet – Bitcoin se je izkazal kot ena najbolj stabilnih valut. Vrednost je kljub vmesnim padcem, še vedno narasla. 

Memecoin

Dogecoin (DOGE) je prvi memecoin — to je kriptovaluta, ki temelji na memu – fotografiji, ki je bila v tem času popularna pri smešnih objavah v internetu – memetih.

Memecoin Doge
Tako izgleda prvotna meme fotografija
Dogecoin logotip
Tako pa original logotip kriptovalute Dogecoin

Leta 2021 se je vrednost Dogecoina dramatično povečala, hkrati pa se je pojavilo še na stotine drugih meme kriptovalut. Čeprav Dogecoin ni posebej uporabna kirptovaluta, gredo zasluge za njegovo rast tudi Elonu Musku, ki jo je promoviral. 

Moon (mooning)

Ko kriptovaluta močno naraste jo ponavadi opišemo z besedami To the Moonk luni! Najraje vidimo, če gre kriptovaluta to the moon, takoj zatem ko jo kupimo. Tukaj najdete cene kriptovalut.

Bagholder

Bagholder ali nosač vrečke je tisti osmoljenec, ki je slepo zaupal v določeno kriptovaluto, kljub ogromnim padcem in opozorilom, da bo vrednost padla, ter se nebo pobrala. Bagholder je oseba, ki verjame da mu bo uspelo, zato ne proda, ko je pravi čas. 

bagholder kripto

Na koncu je ostal s kriptovaluto, ki ni veliko vredna. Potrebno je biti dober tudi v poznavanju, kdaj je pravi čas za izstop iz posla, ter pretvoriti v domače €. 

Pump and dump

Usklajeno delovanje večih oseb za umetno napihovanje cene kriptovalute, ter nato hitro prodajo ko doseže vrh. Ti iznajdljivci radi stremijo k temu, da ustvarjajo FOMO glede določene kriptovalute, čeprav realne osnove za dvig cene ni. Kriptovalute z manjšimi tržnimi kapitalizacijami in manj prometa v trgovanju, so še posebej privlačne za pumpanje in dumpanje. Skupina trgovcev bo sodelovala pri dvigu cene določenega altcoina z majhno kapitalizacijo. Ko bodo cene naraščale, bodo ti promovirali razne priložnosti na Twitterju, Redditu, Discordu, Facebooku, YouTubu in drugje, s čimer bodo pritegnili več vlagateljev in še dvignili ceno. Takoj ko bo dobička dovolj, in bo cena pričela padati, bodo prodali ter unovčili dobiček. Nekateri pa bodo ostali bagholderji. 

Torej, ne verjemite slepo vsakemu Youtube videu ali Facebook promociji. Lahko da gre za klasičen pump & dump. 

Whale

Whali ali po slovensko kiti, so lastniki ogromnega premoženja kriptovalut. Da bi postali kit, verjetno ni dovolj niti 100 Bitcoinov, temveč najmanj 1000 BTC. Zaradi posedovanja ogromne količine kriptovalut, lahko ti znatno vplivajo na trg, ter ustvarjajo padce in rast. 

Največji kit ima trenutno na denarnici, ki jo vidite spodaj, kar 288.126 BTC

 34xp4vRoCGJym3xR7yCVPFHoCNxv4Twseo
Binance-coldwallet
288,126 BTC ($18,444,850,398)

ATH

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja