Meni Zapri

Kriptovalute za začetnike – popolni vodič

Kriptovalute so prelomna tehnologija, ki je v želji po lahkem zaslužku obsedla mnoge. Mogoče že poznaš soseda ali znanca, ki si je z rastjo bitcoina privoščil počitnice, avto, vikend ali hišo. Zaradi tega bi tudi sami želeli vedeti, kako priti do skrivnostnega, nevidnega denarja, ki strmo povečuje svojo vrednost. Ker nekje pač moramo začeti, predlagamo, da se v iskanje novodobnega zlata podate z naslednjim vodnikom. V prispevku boste izvedeli in na lahek ter razumljiv način osvojili znanje, da boste lahko kupili svojo kriptovaluto. To je popoln vodič Kriptovalute za začetnike!

Prejmi enostavna in postopna navodila ter dodatne nasvete in priložnosti za zaslužek. Prijavi se spodaj.

ZASLUŽEK S KRIPTOVALUTAMI

Prijavi se in prejmi navodila ter nasvete za zaslužek

Hvala za prijavo

Ponovno poizkusi

Bitcoin že poznamo kajne? Kaj pa Ether in ostale?

Kriptovalute so plačilno sredstvo, ki je v osnovi namenjeno izmenjavi dobrin in storitev na spletu. Številna podjetja so izdala lastne kriptovalute oziroma žetone, namenjene nakupu njihovih izdelkov. Izmenjava poteka podobno kot v igralnici, pravi denar zamenjamo za žetone, s katerimi nato kupujemo ponujene storitve oziroma igramo igre. Kriptovalute delujejo na osnovi tehnologije veriženja blokov. Gre za decentraliziran seznam transakcij, ki je razpršen preko velikega števila računalnikov. Osrednja prednost veriženja blokov je varnost. Ker je različnih kriptovalut ogromno, nas pred vstopom v svet trgovanja z njimi čaka pomembna odločitev, katero izmed njih izbrati. Čeprav so mnoge dosegle pomembne mejnike ter so vedno bliže, je kralj med njimi še vedno bitcoin.

Kako in kje kupiti kriptovalute kot novinec

Postopek nakupa prve kriptovalute za začetnike ni zapleten, tudi za začetnika. Spodaj najdete pet korakov, v katerih lahko uredite nakup in nasvete, kje sploh začeti.

 1. Registracija na borzi kriptovalut

  Kot začetnik je potrebno opraviti registracijo na eni od borz kriptovalut. Registracija vključuje vpis podatkov o vašem imenu, naslovu, email naslovu, telefonski številki ter geslu. Za začetnike je ena najlažjih borz za nakup Bitpanda. Preverite celoten seznam borz kriptovalut, kjer je vredno trgovati.

 2. Opravite KYC

  Ko se boste registrirali na borzi, boste morali opraviti tudi KYC ali Know Your Customer zahteve. Ker imate opravka s finančno institucijo, podatke seveda morate predati, kot na banki. Poleg vpisa vseh vaših osebnih podatkov, boste morali s telefonom fotografirati tudi osebni dokument, ki je lahko potni list ali osebna izkaznica. Opravili boste tudi fotografijo svojega obraza. Vsaka borza vas vodi skozi postopek, ki je jasno opisan. Poiščite gumb Get Verified ali Identification. Fotografirajte v dobri svetlobi, telefon naj bo čim bolj pri miru. Podatki na osebnem dokumentu, morajo biti jasno vidni.
  verifikacija kyc kripto gumb

 3. Pregled Verifikacije

  Borza bo običajno potrebovala od enega do treh dni, da vaše podatke pregleda, ter vas potrdi. Ko prejmete email sporočilo, da je bil pregled uspešen, nadaljujete z nakupom

 4. Nakazilo denarja na borzo kriptovalut

  Za začetnike ali tiste brez kreditne kartice priporočamo, da izberete borzo, ki nudi tudi SEPA plačila. Običajno je na voljo tudi kreditna kartica, ponekod tudi Paypal. Nato v vašem uporabniškem računu poiščite meni Deposit, ali Deposit FIAT, ter izberete način plačila. Na borzi Bitpanda lahko plačate tudi s SEPA nakazilom iz vaše banke ali uporabite Paypal.

 5. Kupite svojo prvo kriptovaluto!

  Poiščite meni Markets ali Trade, ter nato filtirajte med možnimi kovanci. Kot začetnik v nadaljevanju tega članka preberite, katere kriptovalute kupiti. V videu najdete primer za nakup na borzi Binance. Postopek je podoben na ostalih borzah, nekje še bolj enostaven.

Katero kriptovaluto kupiti

Kot začetnik v kriptovalutah verjetno ne boste vedeli, katera kriptovaluta je najboljša in v katero vložiti vaš denar. Obstaja več kot 5000 kriptovalut, zato je izbira najboljše z visokim potencialom rast, lahko težavna naloga. Bitcoin je očitna kripto naložba glede na svojo priljubljenost in stalno rast – tudi ob vmesnih padcih. Vendar pa največji potencial rasti nudijo druge valute, ki so zaenkrat cenejše, a so hkrati obetaven projekt.

V tem članku bomo razpravljali o nekaterih od teh kriptovalut, ki so najboljša naložba za začetnike. Hkrati pa boste prebrali na kaj morate paziti, da se ne opečete. Obstaja namreč ogromno prevar s kriptovalutami. Naučili se boste, kako prepoznati tveganje.

katero kriptovaluto kupiti

Spodaj najdete seznam pomembnih in uveljavljenih kriptovalut. Na seznam bi jih lahko dodali še nekaj, vendar so ti nekakšna osnova. Za začetnika bodo precej dobra izbira, seveda pa je kot pri delnicah, potrebno upoštevati morebitno rast na dolgi rok, kljub vmesnim padcem.

Trenutno najboljše kriptovalute za nakup za začetnike

 1. Bitcoin (BTC)
  BTC ostaja najbolj prepoznavna kriptovaluta, njegova cena je tudi najvišja med vsemi. Čeprav je na voljo na tisoče drugih kovancev, bitcoin še vedno predstavlja več kot 40 % tržne kapitalizacije kriptovalut, zaradi česar je idealna naložbena možnost za začetnike in strokovnjake za kriptovalute. Verjetno z nakupom Bitcoina ne boste obogateli, vendar zaenkrat ostaja še vedno med top zanesljivimi kovanci. Poleg tega več podjetij zdaj prejema bitcoin kot plačilo za blago in storitve – še en razlog, zakaj je to pametna naložba. Poleg tega velike banke že vključujejo BTC transakcije v svoje ponudbe. V Bitcoin investirajte kot dolgoročno naložbo.
 1. Ethereum (ETH)
  ETH ni samo kriptovaluta, temveč ima tudi široko uporabno vrednost. Na Etherum omrežju slonijo pametne pogodbe, uporabne v poslih, razvijalci pa lahko ustvarijo nove lastne kriptovalute prav tako pa Čeprav je manj vredna od bitcoina, je daleč pred drugimi digitalnimi valutami. Pravijo, da ima še vedno potencial za veliko rast. Posledično lahko predstavlja donosno naložbo za začetnike.
 2. Solana (SOL)
  Solana je vodilni konkurent Ethereuma. Prizadeva si odpraviti težave, ki zaenkrat ostajajo na Etherum omrežju (drage transakcije,…) Če bo Solana lahko razširila svojo uporabo, bo morda lahko tekmovala z največjimi. .
 3. Binance Coin (BNB)
  Bi imeli kriptokovanec ene največjih borz kriptovalut na svetu? Potem kupite tudi nekaj BNB kovanca.
 4. Cardano (ADA)
  Cardano nudi številne prednosti pred Bitcoinom, njegova vrednost je že precej zrasla. Če bo splošno še bolj povzet, lahko cena eksplodira. Transakcije na Cardano so hitrejše in cenejše od Bitcoina.
 5. Polkadot (DOT)
  Valuto Polkadot so ustvarili nekateri odcepljeni voditelji v Ethereumu, da bi oblikovali novo kriptovaluto z boljšim omrežjem. Torej, namesto da bi imel en sam pas za izvajanje in dokončanje transakcij, ima Polkadot več pasov. Polkadot je bil zasnovan tako, da nagrajuje pristne vlagatelje in razvršča tiste, ki trgujejo samo za hiter zaslužek s kriptovalutami. Vlagatelji, ki so dobro vključeni v to platformo, pomagajo tudi pri odločitvah, kot so omrežnine, odstranjevanje ali vzpostavitev parachain in nadgradnje omrežja.
 6. Stellar (XLM)
 7. Ripple (XRP)
 8. Chainlink (LINK)

Katerim kriptovalutam se izogniti ali kako preprečiti zlorabe?

Danes so zelo popularni meme kovanci, kot so Dogecoin, Shiba in preostali “psički”. Čeprav kratkoročno lahko prinesejo zaslužek, pa je trgovanje z njimi precej tvegano. Zadaj namreč ni prave uporabnosti in vprašanje je, ali bodo te kovanci ostali na dolgi rok. Če že vložite, vložite manjši znesek.

Pred vsakim nakupom določene kriptovalute naredite krajšo raziskavo. Za začetek bo dovolj že, da v Google vpišete ime valute in tekst “is scam?” Lahko dodate tudi reddit, da se vam odprejo strani na forumu Reddit, kjer se zbira veliko kupcev. Tako lahko najdete članke ljudi, ki že imajo izkušnje s tem nakupom. V kolikor najdete slabe ocene ter opozorila pred nakupom, dobro premislite, preden izvedete polog.

Izredno pomembno je tudi, da ko se prijavite na borzo, povezavo shranite v brskalnik. Vedno dostopajte do borze preko shranjene povezave (priljubljene).

Kakšno strategijo nakupov kriptovalut izbrati

Kot začetnik v kriptovalutah je vaše znanje trgovanja žal omejeno. Stežka boste ugotovili, ali je določena cena upravičena, ter kolikšen znesek je vredno investirati. Del uspešne strategije za vas je tudi nakup le potencialno uporabnih in razširjenih valut, ki smo jih opisali zgoraj. Da ne boste kupovali kripto valute samo po visokih cenah, pa za začetnike obstaja ena najboljših strategij nakupov – metoda povprečnega stroška.

S to metodo razdelite vlaganje na obdobja, recimo od enega do 12 mesecev. Za začetnik priporočamo najmanj 6 mesecev. Ker se cena v tem času spreminja, boste vlagali denar po obrokih, kar prinese manjše tveganje, da kupite kovanec ravno na vrhu cene. Hkrati pa lahko tedensko ali mesečno, vložite manjši znesek.

Preberi:

Pogosta vprašanja začetnikov

V katero kriptovaluto naj vložim, da bom zaslužil 100% ali 1000%

Če bi to lahko vedeli, bi vsak lahko bil milijonar. Predlagamo sledenje strategiji nakupa po metodi povprečnega stroška ter razpršitev naložbe v več kriptovalut.

Ali lahko izgubim denar ali kriptovalute propadejo

Denar lahko izgubite, če niste pazljivi pri izbiri borz ali vlagate v sumljive kovance. Prav tako tveganje za izgube ostaja, kot pri vseh naložbah. Kriptovalute obstajajo že več kot 10 let in govorice ne prenehajo, da bodo propadle. A so še vedno tukaj! Ne le to, njihova uporabnost se kaže v bančnem, finančnem, poslovnem in splošnem svetu. Vse več podjetij in institucij povzema kripto rešitve. Zapravite le toliko, kolikor si lahko privoščite izgubiti.

Kaj pa če ne znam naložiti denarja na borzo ali opraviti nakupa?

Enostavno najprej preverite podporne članke vsake posamezne borze. Prav vsa imajo navodila za polog ali dvig denarja. Vprašanja lahko postavite tudi v komentar tega članka.

Ali bom lahko zaslužil hitro?

Lahka da, lahko ne. Pričakuje se, da bodo stabilne in uveljavljene kriptovalute čez čas še pridobivale na vrednosti. Za manj veščega uporabnika je strategija nakupa za dolgi rok bolj smiselna. So pa tudi primeri več 1000 procentnih zaslužkov čez noč.

Kako kupiti kriptovalute s SEPA?

za nakup boste najprej morali na borzo nakazati vaš denar. Večina borz omogoča tudi SEPA nakazila. V seznamu borz preverite, katere omogočajo SEPA plačila. Na straneh borz običajno najdete tudi ta znak:
Oznaka plačila s SEPA

Za dodatna vprašanja lahko napišete komentar na dnu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja