Meni Zapri

Manj stresna in uspešna Strategija investiranja v kriptovalute – metoda povprečnega stroška DCA

rast kriptovlalute na dolgi rok z uporabo metode povprečnega stroška

Ljudje radi govorimo “kupuj ob padcih, prodaj ob rasti” ali da je Bitcoin »na razprodaji«, ko cena pade. Čeprav je strategija kupovanja ob padcih koristna, nikoli ne bomo zadeli vrha padca ali padca rasti. Za vaše počutje je morda bolje, da investirate nek povprečen znesek vsak mesec, ne glede na ceno in rast valute. Zelo težko je namreč ugotoviti, kdaj smo dosegli vrh tečaja kriptovalute, ter kdaj je morebiten padec dokončen. Ko tega ne zadanemo kupujemo pri vrhu, prodajamo pa pri dnu. Z Dollar Cost Averaging (metoda povprečnega stroška), se tem tveganjem izognemo. Strategija je primerna za izkušene trgovalce, za vse nepoučene vlagatelje, ki verjamete v kriptovalute na dolgi rok ter predvsem, če se ne želite vsakodnevno ukvarjati s trgovanjem.

Preden si ogledamo strategijo, pojasnimo, kaj je metoda povprečnega stroška. DCA je preprosto naložbena strategija, pri kateri imamo določen znesek denarja za nakup ter ga razdelimo, da vlagamo v rednih intervalih. Na primer, če imamo 100 $ za vlaganje ter jih želimo vložiti v enem mesecu, lahko 100 $ razdelimo na 4 dele, vsak teden pa vložimo 25 $. DCA pomaga zmanjšati vpliv nihanja cen. Nakup opravimo vedno za isti znesek 25$, ne glede na ceno valute v tistem trenutku. S tem porežemo “dna in vrhove” na grafih in dobimo lepo povprečno investicijo. En dan lahko kupujete visoko, drugič pa nižje, sčasoma pa bodo vaši nakupi povprečni. S tem se predvsem izognete tveganju, da kupite kriptovaluto ravno na vrhu.

Kako DCA deluje v praksi?

Seveda je uspeh katere koli strategije metode povprečnega stroška še vedno odvisen od dogajanja na trgu. Čeprav je po bitki lahko biti general, pa se je od nastanka kriptovalut pokazala ta strategija za najboljšo. Za demonstracijo si oglejmo primer Bitcoina z uporabo cen v resničnem svetu. S to metodo bi v primeru, da bi z vlaganjem po 50 $ vsak mesec z obdobju zadnjih dveh let, dosegli 317.65% rast investicije. $1,200 vloženih v 24 mesecih bi znašalo ob trenutni vrednosti BTC kar $5,011 (+317%).

metoda povprečnega stroška bitcoin graf
Graf prikazuje vrednost portfelja ob vložku 50$ na mesec v BTC v obdobju zadnjih dveh let (8.2019 – 8.2021) Vir

Za primer vzamemo kriptovaluto Uniswap UNI, katere cena trenutno znaša okoli 25$. Cena valute lahko fluktuira od 15 pa do 25 dolarjev. Želeli bi si, da ne bi kupili vse kovance po ceni 25 $, zato uporabimo strategijo DCA, kjer nakupe razdelimo na daljše časovno obdobje.

  • UniswapUniswap$11.60-2.83%
TedenVložekCena UNI na dan nakupaPrejeta količina valute (UNI)Skupaj količina valute
125 $25 $1 1 UNI
225 $20 $1.25 2.25 UNI
325 $17.5 $1.43 3.68 UNI
425 $15 $1.67 5.35 UNI
525 $17.5 $1.43 6.78 UNI
625 $20 $1.25 8.03 UNI
Skupaj150 $Povprečje 18,68 $8.03 UNI 8.03 UNI

Povprečno ceno nakupa kriptovalute UNI, lahko sedaj izračunamo tako, da naš skupen vložek 150 $ delimo s količino vse prejete UNI valute. 

150 / 8,03 = 18,68 $ 

V povprečju smo torej 1 UNI kripto kovanec kupili za 18,68 $. S tem smo se izognili tveganju, da bi valuto kupili ravno pri vrhu za 25 $. Če bi vseh 150 $ porabili ob nakupu pri tej ceni, bi prejeli samo 6 UNI, naša vrednost portfelja pa bi bila zato manjša. Seveda boste rekli, da je bila cena UNI po zgornji tabeli tudi samo 15 $, vendar pa boste redko imeli to srečo, da boste zadeli dno. 

Na tem primeru lahko vidite, kako se izognete kupovanju valut pri vrhu ali ATH. Pričnite z uporabo strategije na eni od priporočenih menjalnic za kriptovalute.

Prednosti in slabosti strategije DCA za Bitcoin in druge kriptovalute

Metoda povprečnega stroška je močna strategija za vlagatelje, ki želijo dolgoročno investirati v Bitcoin ali druge valute. Za to strategijo priporočam investiranje samo v uveljavljene kriptovalute kot so ETH, BTC, XRP, LTC, ADA, SOL in podobne. Investiranje v projekte sumljivega izvora in vprašljive uporabnosti ali meme kovance, ni priporočljivo.

Vendar pa ima tako kot vsaka strategija tudi metoda povprečnega stroška svoje prednosti in slabosti.

Prednosti 

1) Zmanjša tveganje za nakup pri vrhu

Strategija temelji na konceptu razdelitve želenega zneska naložbe na več manjših nakupov, opravljenih v intervalih, npr. mesečno ali tedensko.

Ker torej ves svoj kapital ne vložite v enem dnevu, je nemogoče vložiti ves svoj denar pri vrhu cene valute. To je ključno zaradi tega, ker se izognete tveganjem ob nenadnih padcih (tudi do -50% v primeru BTC)

2) Ne zahteva velike enkratne naložbe

Ker so strategije DCA zasnovane na majhnih, a rednih nakupih, vam prvi dan ne bo potrebno zapravite svoje mesečne plače.  Tudi če še niste pripravljeni v velike nakupe, lahko z manjšimi a rednimi zneski vseeno investirate. 

3) Pridobite čas, da se bolje seznanite z kriptovalutami, 

Vsakdo, ki je imel Bitcoin več kot 3 leta, ima dobiček po prvem nakupu. Vendar pa veliko ljudi izgubi denar kmalu po nakupu, ker so ob padcih panično prodali svoj delež. 

Ključnega pomena je da razumete, da Bitcoin ne smete obravnavati kot “shemo za hitro bogatenje”. Strategija DCA vam pomaga pri seznanjanju z naložbo in v tem času lahko postanete boljši poznavalci trga. Tako bo vaš vloženi znesek v kriptovaluto rasel skupaj z vašim znanjem o valuti.

4) Zmanjšuje FUD – stres 

Zelo podcenjena točka v vsaki naložbeni strategiji je tudi vpliv na vaše čustveno stanje. To še posebej velja na volatilnih trgih kriptovalut, kjer so močna nihanja cen vsakodnevna. Privarčujte nekaj živcev ter uporabite to strategijo za izogibanju stresa in FUDA

Slabosti 

1) Možnost nakupa pri dnu ne obstaja

Medtem ko vam ta metoda investiranja v kriptovalute preprečuje, da bi ves svoj vložek zapravili ob najdražji ceni, na žalost to pomeni tudi, da ne boste nikoli zadeli dna.

Če sledite strategiji DCA, je nemogoče razporediti ves denar na natančno dno. Nekateri nakupi bodo vedno opravljeni po višji ceni, če ste natančno sledili strategiji. Pa vendar je tudi pri enkratnem nakupu praktično nemogoče zadeti dno.

2) Za zaslužek, ki ga želite doseči, je potrebno dlje časa

Osnova strategije DCA so redni in manjši nakupi kriptovalut. To pomeni da bo trajalo nekaj časa, da dosežete želeno količino portfelja..

To lahko pomeni od nekaj mesecev do nekaj let. Odvisno od tega, kako boste metodo zastavili v začetku. 

3) Potencialno manj uspešna metoda v primeru bikovskega trenda

Če je Bitcoin ali ETH ravno v začetku cikla rasti, v bikovskem trendu, boste najverjetneje zaslužili manj. Z enkratnem vložku ob začetku bi namreč vstop bil cenejši.

To je edina večja pomanjkljivost tega pristopa. Po drugi strani pa prav tako ne morete vedeti zagotovo, kakšen je trend? Rasti in padci se lahko menjavajo precej pogosto.

Uspešno investiranje v Bitcoin s strategijo DCA!

Preberi tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kripto priložnosti, ki jih ne smeš zamuditiPRIJAVI SE
+