kako kupiti bitcoin kriptovalute in kje začeti trgovati

Sem začetnik, rad bi kupil kriptovalute, na katere borze naj se prijavim?

Za varen in pravilen začetek trgovanja s kriptovalutami. Vem kako težko je začeti, ko niti ne veš kje bi se registriral v poplavi vseh mogočih borz in menjalnic. In predvsem, ali je podjetje pri kateremu boš držal denar, zaupanja vredno.

Dodatno so problem tudi čakalne vrste za verifikacijo. Ampak tudi temu se lahko izogneš… Beri dalje

Naštel ti bom nekaj, po mojem mnenju, zaupanja vrednih borz in menjalnic. Registriraj se na vse. Zraven so tudi povezave (zeleni gumbi), ki vodijo do pravih naslovov za registracijo. Veliko je bilo že prevar, ko so ljudje kliknili na povezavo v Googlu, ki ni vodila do prave borze ampak do strani, ki so želele ukrasti tvoj denar.

Za verifikacijo na borzah pripravi svoj e-mail naslov in potni list /osebno izkaznico (tudi ko greš na Gorenjsko banko moraš to pokazati, kajne?). Fotografirati jo moraš iz obeh strani. Dodatno lahko zahtevajo tudi kakšen račun (telefon), kjer je viden tvoj naslov.

Navodila za varnost:

  • prepričaj se, da na računalniku nimaš virusov in malware programov,
  • ko boš obiskal borze, kjer se boš prijavil, dodaj stran med priljubljene v brskalnik (favourites),
  • vedno izberi močno geslo in na vseh menjalnicah naj bo različno,
  • gesla in dostope si organiziraj in shrani na varno mesto.

BitStamp

Borza, ki je pri mnogih ena najbolj zaupanja vrednih. V lasti dveh Slovencev, a obratuje iz Londona.

Čakalna vrsta je trenutno kar dolga. Ampak vseeno se prijavi, da boš v prihodnosti lahko tukaj trgoval in nakazal denar nazaj na svoj TRR. Uporabljajo namreč slovensko banko in zato lahko brez težav nakažeš sredstva hitro k njim on od njih k sebi. Provizija za dvig denarja s SEPA nakazilom je samo 0,90€.

Ne ponuja veliko kriptovalut, ampak samo najbolj uveljavljene. Kar je za začetnika dovolj. In prav tako lahko vse kriptovalute menjuješ tudi v EUR ali USD.

Trguješ lahko z: BTC, LTC, ETH, XRP in BCH

Binance (priporočeno)

Borza je 8.01.2017 ponovno odprla vrata za nove registracije. Poizkusi se prijaviti večkrat dnevno. Binance je ena od borz, ki ponuja izjemno veliko število kovancev za trgovanje. Slovi kot ena od zaupanja vrednih menjalnic in spada med TOP5 največjih.

Žal ne ponuja nalaganje EUR sredstev iz transkacijskih računov, vedno pa lahko kriptovalute deponiraš iz druge borze ali svoje denarnice.

Močno priporočam registracijo, tudi zato, ker je transakcijska provizija zelo nizka. Samo 0,1%. In še to lahko zmanjšaš, če držiš BNB kovance, ki so jih oni izdali.

Trguješ lahko z: ADA, ARK, BCC, BTM, DGD, DASH, EOS, ENG, GAS, ICX, LEND, BNB,….

Coinbase (priporočeno)

Prva izbira za vsakega začetnika saj lahko hitro spraviš EUR na to borzo. Nato lahko valute prepošlješ tudi drugam. Je zelo uporabniku prijazna borza z enostavnim nakupom BTC, ETH, LTC… Prednost je, da lahko nakažeš tudi sredstva iz svojega TRR in trguješ s kovanci in EUR. Verifikacija je mnogo hitrejša kot na Bitstamp borzi. Nakažeš lahko tudi sredstva s svojega TRR ali kreditne kartice (hitreje).

Ob registraciji spodnjega gumba prejmeš  8€ bonusa:

*pogoj za 8€ bonusa je nakup ali prodaja katerih koli kovancev v vrednosti vsaj 90€

Trguješ lahko z: BTC, LTC, ETH, ETC in BCH

LiveCoin

Livecoin borzo omenjam zato, ker nanjo lahko po mojih izkušnjah hitro spraviš denar, če imaš kreditno kartico. Ni največja borza, ima manjši volumen, ampak po dosedanjih izkušnjah potekajo prenakazila uspešno in hitro. Tukaj lahko najdeš mnogo različnih kovancev, tudi nekatere zelo perspektivne, denimo VIB in XSPEC.

Registracija je hitra in nakazilo lahko opraviš v dnevu ali dveh, v kolikor imaš kreditno kartico.

Kako spraviš denar na to borzo si poglej v članku: Kako sem v enem dnevu začel trgovati z Bitcoini in drugimi Kripto Kovanci

Zanimivi kovanci: XSPEC, VIB, DTR, QAU, ICN, NEO, BitShares, NEM

KuCoin

Azijska borza kateri se volumen trgovanja hitro povečuje in se moraš obvezno prijaviti. Zaenkrat še sprejemajo nove registracije, ampak je bolje pohiteti. Njihova platforma je stabilna, težav s prenosi kovancev iz ene na drugo borzo ni. Prednost Kucoina je tudi, da tedensko dodajajo nove zanimive kriptovalute.

Kovanci: DNC, KCS, LTC, BTC, PRX, PAY, EOS, CVC, SUB, ONION

Prijavi se preko spodnjega gumba in prejmeš tudi bonus.

Namig: Če hočeš hitro skozi registracijo, obvezno izberi 2FA avtentikacijo. Enkratno kodo nato najdeš na telefonu (aplikacija)

Zelo vroča roba je kriptovaluta KCS, ki jo je izdala borza Kucoin. V kolikor kupiš KCS praktično prejmeš “delnice” in prejemaš tudi delež dobička borze. Več v tem članku Vroče: Kucoin shares (KCS), prejmi del provizije, ki jo menjalnica zaračuna drugim trgovalcem

Ali lahko kovance pošiljam drugam?

Ko boš sredstva imel uspešno vsaj na eni borzi, lahko nato posamezne kriptovalute pošiljaš na druge. V vsaki borzi imaš posamezne naslove, kamor lahko nakažeš valuto od drugje.

Zato si preberi članek z navodili, kako to storiš: Prenakazovanje kriptovalut iz ene na drugo borzo, kje so pasti?

Primer:
Moj Bitcoin naslov na Bitstampu: 3CsC9Y5JYse5Rt9Bhdc6N5kzTgmq9uDjdT
V kolikor bom želel prenesti Bitcoin k njim, bom moral v začetni borzi vnesti zgornji naslov, ki je unikaten.

Kako prestati verifikacijo računa, kjer je potrebna?

Na večih straneh bo potrebno skenirati dokumente. Poskrbi, da so kvalitetni. Več v videu

Ostale kripto borze, ki trenutno ne sprejemajo registracij

Zaenkrat so registracije zaprle naslednje borze:

  • Bittrex
  • Poloniex (trenutno obveščajo, da verifikacija lahko traja tedne)

Takoj ko bodo spremembe in prijave odprte, bom podatke popravil. Lej, priporočam da se prijaviš na moje novice (spodaj ali zgoraj), kjer te obveščam in sporočim ostale priložnosti.

Naslednjič bom pisal o tem, kako lahko varno shraniš kovance v lastno denarnico.

Potrebuješ pomoč? Piši mi na info@KriptoCoin.si

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kripto priložnosti, ki jih ne smeš zamuditiPRIJAVI SE
+